Otto Heinrich Warburg (1883. – 1970.) bio je njemački fiziolog, liječnik i dobitnik Nobelove nagrade jednom, a nominiran za istu je bio čak tri puta. Nobelovu nagradu je dobio 1931. godine za pronalazak osnovnog uzroka raka - anti-fiziološki način života.
Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom.
Prema dr. Warburgu sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kisikom, ali tumorske stanice mogu živjeti bez njega. To je pravilo bez iznimke. Nadalje, on je ustanovio da ako se zdravoj stanici oduzme 35% njezinog kisika ona se u roku od dva dana pretvara u stanicu karcinoma.
U svojem djelu "Metabolizam tumora" dr. Warburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uvjeta: krvnu kiselost i pomanjkanje kisika, te da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kisik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kisika. Tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kisika. Pokazao je i da zdrave stanice žive u alkalnoj sredini punoj kisika, koja omogućava njihovo normalno funkcioniranje.
Nakon što je završen probavni proces, hrana, ovisno o svom nutritivnom profilu, stvara uvjete kiselosti ili alkalnosti u tijelu. Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma ovisi o tome što jedemo.
Hrana koja zakiseljuje
tijelo
- Rafinirani šećer i svi njegovi derivati.
- Meso(sve vrste)
- Proiizvodi životinjskog porijekla - mlijeko i sirevi, vrhnje, jogurt itd.
- Rafinirana sol
- Rafinirano
brašno i svi njegovi
derivati kao što su tjestenina, torte, keksi...
- Kruh
- Margarin
- Kofein
- Alkohol
- Duhan
- Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.
- Antibiotici i općenito svi lijekovi
- Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu se mijenja i postaje alkalno.
- Voće. Na primjer, limun unutar tijela ima veoma visok stupanj alkalnosti.
- Bademi. Vrlo su alkalni.
- Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuhane.
- Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
- Klorofil. Zelene biljke sadrže klorofil koji je veoma alkalan.
- Voda. Važna je za proizvodnju kisika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tijekom cijelog dana.
- Vježbanje. Vježbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kisik cijelom tijelu. Sjedeći način života uništava život.
Proso je izvor mnoštva hranjivih tvari, ima
slatkast okus i lako se probavlja. Narod, koji živi u zabačenom dijelu podnožja
Himalaja, je poznat po svojem izvrsnom zdravlju i dugovječnosti, a glavna
namirnica im je proso.
Proso sadrži puno vlakana i malo šećera. Zbog toga ima relativno nizak
glikemijski indeks, za razliku od pšenice ili riže. Uz to, sadrži čak 15 posto
bjelančevina, a uz to je bogato vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin,
tiamin i riboflavin. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima
željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija.
Proso sadrži i fitokemikalije, uključujući fitinsku kiselinu, za koju se
vjeruje da snizuje
kolesterol, te
fitat, koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.
Proso djeluje kao probiotik, potiče dobro raspoloženje jer sadrži serotonin,
ima visoka antioksidativna svojstva, čuva zdravlje srca, jer je bogata
magnezijem.
Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, regulira probavu
i jača imunitet.
Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora,
trudnicama i dojiljama.
I upravo zato je proso najčešće korištena namirnica kako u pripremi kuhanih
kora za torte i kolače tako i u kremama prilikom pripreme mnogih Free Slastica, a to Free Slastice čini funkcionalnim
slasticama za svakoga jer one alkaliziraju organizam.
Nema komentara:
Objavi komentar