U proizvodnji Fee Slastica koristim zobeno mlijeko i
to iz vlastite proizvodnje.
Mnogi, kada je u
pitanju biljna zamjena za kravlje mlijeko odmah pomisle na sojino mlijeko
odnosno sojin napitak. Bjelančevine soje po svojoj stukturi su vrlo slične
bjelančevinama kravljeg mlijeka stoga onaj tko je alergičan na bjelančevine
kravljeg mlijeka može vrlo lako razviti alergiju na soju ukoliko je konzumira. Dakle,
soja je jednako tako alergen stoga nikako nije preporučljiva alergičarima. Uz sve
to, soja ima svoje prednosti i mane i za sve ostale, ne alergičare.
U rastu i razvoju
mog prvog djeteta zobeni napitak, odnosno zobeno mlijeko se pokazalo kao
savršeno. Za vrijeme trogodišnjeg dojenja mog drugog djeteta, zobeno mlijeko
koje sam pila kao jedino mlijeko u prvoj godini dojenja, doprinjelo je
stvaranju mog mlijeka kao niti jedna druga namirnica ili čaj. Tjelesni napredak
moje druge bebe koja je bila 7 mjeseci isklučivo na mom mlijeku, a ja sam pila
isključivo zobeno mlijeko, bio je neusporediv s tjelesnim napretkom moje prve
bebe koju sam zbog alergija morala prestati dojiti kada je imala 5 mjeseci, a
sa 7 mjeseci je jela janjetinu.
Zobeno mlijeko koje skoro svakodnevno proizvodim obogaćujem
lanenim uljem koje je od ogromne važnosti za ljudski organizam zbog omega 3
masne kiseline koja se inače nalazi u plavoj ribi, a od ulja samo u lanenom
ulju.
Zobeno mlijeko
proizvodim od zobenih pahuljica koje, nakon što napravim mlijeko, pretvaram u
jako ukusne Free kuglice –
energetske bombice, ili kao što bi moja kćerka rekla – prirodni i zdravi Ferrero Rocher i Raffaello, ona, naime,
originalne nikada u životu nije probala, a nije joj ni žao J
Što se to krije u
zobi? U zobi se krije toliko toga dobroga što zob svrstava na sami vrh
namirnica koje spadaju u funkcionalnu hranu.
Od svih žitarica
zob ima ubjedljivo najviše bjelančevina, ne sadrži kolesterol te je bogata
mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima. Njen
sadržaj visokovrijednih materija je upravo fantastičan: jod, klor, fosfor,
magnezij, kalij, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini… Ovo, u prijevodu
na jezik svakodnevnog života znači: zob je dobro koristiti u ishrani jer
potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, podstiče rast
kod djece i podstiče jačanje mišićne mase kod odraslih.
Bjelančevina koja
zob najviše ističe u odnosu na druge žitarice je legumin i upravo ta
bjelančevina je zaslužna za tako povoljno djelovanje zobi na rast i na jačanje
mišićne mase.
Zob sadrži
najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom
omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i
poboljšanje probave. Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i
vlakna) da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava
stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih
stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane. I upravo zato zob je korisna
i dijabetičarima jer smanjuje količinu šećera u krvi, a uz to ublažava
zadržavanje tekućine. Zobeno vlakno umiruje probavni sustav i proizvodi
obilniju stolicu koja se brže kreće kroz crijeva i manje ih izlaže iritansima i
kancerogenim tvarima. Vjeruje se, stoga, da štiti od raka crijeva.
Zob je posebno bogata beta karotenom i vitaminom E,
koji su poznati kao veoma snažni antioksidansi. Zob je bogata i vitaminom K,
neophodnim za zgrušavanje krvi, kao i vitaminima B1, B6 i biotinom, koji su
neophodni za zdravlje naše kose i noktiju.Novija istraživanja su pokazala da zobeno vlakno može znatno smanjiti količinu kolesterola u krvi, pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, povišenoga krvnog tlaka, pretjerane debljine, proširenih vena i hemoroida.
Slastice koja u sebi sadrže zobeno mlijeko i/ili zob, a uz to su i jako ukusne, nikako ne spadaju u ona sitna mala zadovoljstva koja si s vremena na vrijeme priuštimo, nego spadaju u funkcionalnu hranu koja bi se morala svakodnevno konzumirati, a upravo takve su Free slastice.
Zobeno mlijeko iz vlastite proizvodne obogaćeno lanenim uljem i mahunom vanilije.
Free kuglice - ukusne, lagane, zasitne i jako zdrave - funkcionalne slastice!
Nema komentara:
Objavi komentar