srijeda, 21. svibnja 2014.

Preosjetljivosti na hranu



Pored alergije na hranu, a koju sam objasnila u prethodnom postu i koja svakoga dana pogađa sve veći broj djece, a i odraslih, jer alergija se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi, postoji i još jedna vrsta prosjetljivosti na hranu poznata pod nazivom netolerancija na hranu.

Netolerancija na hranu je reakcija na hranu koja ne uključuje imunološki sustav. U slučaju netolerancije reakcija se javlja kada organizam nije u stanju probaviti ili apsorbirati hranu ili neku komponenetu iz hrane usljed nedostatka enzima ili neke druge tvari u organizmu koja je važna za probavu određene namirnice.
Simptomi netoleranice su specifični za svakog pojedinca, a uglavnom to mogu biti: opstipacija, nadutost, grčevi, mučnina, bolovi u trbuhu, a može se javiti i glavobolja, kožni osip i ekcem.
Netolerancija se javlja u više od 10 posto stanovništva, iako pravi broj nije poznat jer su smetnje kod mnogih osoba blage, iako konstantne, pa oni nikad i ne traže pomoć liječnika.

Postoji hrana koja uzrokuje i alergiju i netoleranciju. To su npr.:
mlijeko – alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka i netolerancija na laktozu, mliječni šećer
pšenica – alergija na bjelančevine pšenice, pšenica ima više bjelančevina, a ne samo gluten i nepodnošljivost glutena – celijakija.

Celijakija (glutenska enteropatija) je stanje kronične reakcije na određene proteinske lance, obično se misli na gluten, pronađen u zrnu nekih žitarica. Uzrokuje teško oštećenje crijevnih resica tankog crijeva, zbog čega je smanjena resorpcija hranjivih tvari.
Bolest se javlja u bilo kojoj životnoj dobi. Nekada se mislilo da se radi o dječjoj bolesti koja se preraste, noviji dokazi upućuju na to da nije rijetko da simptomi celijakije nestanu tijekom kasnog djetinjstva ili adolescencije, te se čini da je došlo do izlječenja. Na žalost, daljnje oštećenje tankog crijeva nastaje tijekom tih godina i time godinama u organizmu postoji nedostatak hranjivih tvari.

Alergija i netolerancija na hranu sprečavaju se, pa i liječe, izbjegavanjem hrane koja uzrokuje probleme. I upravo zato su nastale Free Slastice kako bi i oni koji ne smiju konzumirati uobičajne sastojke za pripremu uobičajnih slastica jednako tako mogli uživati u ovim posebnim i za sve, i one bez ikakve preosjetljivosti na hranu, zdravim slasticama.




Nema komentara:

Objavi komentar